seesea

ένα ιλιγγιώδες κυνικο-τρυφερό βήμα πριν από το χάος

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Μαύρο πουκάμισο και φούξια(;) διάθεση

Από σήμερα, η 'στήλη' εγκαινιάζει κι ένα καινούργιο ένθετο: ανάγνωση μετά μουσικής!:)
Υπόψη: όπως ανέφερα και σε σχόλιο προηγούμενου ποστ, δεν έχουμε επιλογή ελληνικών* - τα καλύτερά μου, κατά περίπτωση, ανάμεσα στα ξένα τραγούδια.
*(ή, τουλάχιστον, εγώ δεν έχω βρει τον τρόπο να ανεβάζω από το desk μου˙ επαναλαμβάνω: θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η συμβολή όποιου συνταξιδιώτη μάς τον υποδείξει.:)
Λοιπόν, είναι απλό: πατάς το αριστερό βελάκι, ώσπου να γίνει "ΙΙ" (συνήθως, 2 φορές :). Μπορεί να καθυστερήσει λίγο, γιατί 'φορτώνει' :


Δεν ξέρω τι καταλαβαίνουν (=απολαμβάνουν) οι λεπτολόγοι που βασανίζονται με την μικροσκοπικά λεπτομερή εξέταση του κόσμου (ανθρώπων και πραγμάτων) που μας περιβάλλει. Μόνο κάποιος "αυτόπτης" θα μπορούσε να μας διαφωτίσει έγκυρα. Θα πρέπει να είναι σκακιστής, π.χ.! (Αυτό χρειάζεται άλλου είδους υπομονή, δεν ασχολούμαι.)
Επειδή, όμως, το ταξίδι έχει και προς τα έσω κατεύθυνση, αξίζει ν' ακούσουμε τι λένε οι γνωρίζοντες - ο Ιταλός φιλόσοφος Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, π.χ.:
Περισσότερο ακόμη από τον κόσμο που μας περιβάλλει, αυτό που προκαλεί την έκπληξη και τον θαυμασμό μας, είναι η παρουσία εντός μας εκείνου του μέρους που μένει πάντοτε ανώριμο, για άπειρο χρόνο έφηβο, που στέκεται διστακτικά στο κατώφλι κάθε εξατομίκευσης. Και είναι αυτό το προφασιστικό όσο και αόριστο παιδί, αυτό το 'αγνό' που πεισματικά μάς σπρώχνει προς τους άλλους, στους οποίους αναζητάμε μόνο τη συγκίνηση που έμεινε ακατάληπτη εντός μας, ελπίζοντας πως εκ θαύματος στον καθρέφτη του άλλου θα ξεκαθαρίσει και θα φωτιστεί.

Ηχεί κάπως υπερβολικά ιδεαλιστικό... Υπάρχει κάτι που 'κλωτσάει' σ' αυτή τη διατύπωση; Δεν συμφωνώ απόλυτα, μου φαίνεται...
Αν έχεις χάσει το παραμύθι σου, γίνεται κι ο χρόνος απρόσεκτος, κι οι γρατσουνιές απ' τα καμώματά του πιο βαθιές.

Ίσως είναι η ίδια η ταχύτητα της αφυδατωμένης εποχής, που δεν επιτρέπει ενδοσκοπήσεις. Άσχετο αν - και τίποτα να μη χάνεις, παραμελώντας τα εσωτερικά τοπία - όταν τρέχει πολύ το τρένο, χάνεις την εικόνα˙ την 'άλλη', όχι της τηλεόρασης, έτσι;...;)
Το 'χεις σκεφτεί; Πώς το χειρίζεσαι; Έχεις τον χρόνο να;
Αβεβαιότητα; ειρωνεία; μελαγχολία;
Τι απ' όλα επικρατεί στη μέσα ζωή που παραμελούμε;


(Άγγελε, το είδα κι εγώ!): Να αποφεύγεις αυτούς που θέλουν μια ήσυχη και ειρηνική ζωή. Είναι αδίστακτοι. (Γραμμένο σε τοίχο)

12 Comments:

 • At Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007 7:16:00 μ.μ., Anonymous markos A said…

  Εγώ νομίζω, πως οι άνθρωποι, σπάνια έχουν την ειλικρίνεια να κοιτάξουν μέσα τους.
  (Ωραία ιδέα και τα τραγούδια!:)))

   
 • At Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007 8:05:00 μ.μ., Anonymous voula-vouliagmeni said…

  Τι πάει καλά γύρω μας για να είμαστε χαρούμενοι;... Αλλιώς: και αβεβαιότητα και ειρωνεία και μελαγχολία. Και δεν είναι... σαρακοστιανά…:(

   
 • At Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007 10:20:00 μ.μ., Blogger onlysand said…

  @ Ναι, Μάρκο. Εύκολη δεν είναι η ενδοσκόπηση, όταν, ταυτόχρονα, κυνηγάς τον επιούσιο... Παντόφλες και τουβούλα...;Ρ

  @ Μακάρι να ήταν μόνο... εποχικά, voul-voul!... Θα 'νηστεύαμε' για λίγο τα... γλέντια!;)

   
 • At Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007 11:22:00 π.μ., Anonymous el(lad)itsa said…

  Κι εγώ; γιατί νομίζετε πως διάλεξα αυτό το νικ;... Επειγόντως, κάτι πρέπει να κάνουμε. Και να μην παραμελούμε την ψυχή μας!!! (Πάντως και τα τραγούδια υπέροχα!;)

   
 • At Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007 12:39:00 μ.μ., Anonymous fyllo said…

  Έχει δίκιο ο Μάρκος: λίγοι είναι αυτοί που κάνουν ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ το ταξίδι προς τα μέσα.
  (Kαλά που μας γλυκαίνεις και με όμορφα τραγούδια, onlysand!...:)
  Καλημέρες σε όλους!!!

   
 • At Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007 11:16:00 π.μ., Blogger onlysand said…

  Ευχαριστώ, παιδιά. Κυρίως, που σας άρεσαν τα τραγούδια - γιατί, κατά τ' άλλα, τι να σας αρέσει στη νεο-ελληνική ΚΟΙΝΩΝΙΑ (λέξη για ετυμολογία!)...;...

   
 • At Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007 12:55:00 μ.μ., Anonymous Dr Moshe said…

  Αγαπητή φίλη, συγχαρητήρια για τις ωραίες επιλογές. Ο ιστότοπός σας είναι χώρος ανάπαυσης και χαίρομαι που σας το γράφω. Ελπίζω επί τροχάδην να καταφέρω να σας γράψω δυο λόγια για την "κοινωνία":

  Η κοινωνία είναι λέξη αρχαιότατη στη γλώσσα μας. Προέρχεται από το ρήμα κοινωνῶ (ελπίζω να εμφανίζεται η περισπωμένη), το οποίο σήμαινε "μετέχω από κοινού, συμμετέχω" και ανάγεται στο ουσιαστικό κοινών, -ῶνος "σύντροφος, σύμμαχος" (< κοινός).

  Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι παρόμοια ετυμολογική πορεία ακολούθησε το αντίστοιχο λατινικό societas, -atis, το οποίο επίσης προέρχεται από τη λέξη socius "σύντροφος, συμμέτοχος".

  Ας σημειωθεί ότι στην αρχαία γλώσσα η λέξη δεν σήμαινε μόνο "ένωση, σύνδεσμος προσώπων" (όπως σήμερα), αλλά και "γάμος, έγγαμη συμβίωση".

  Εύχομαι καλή ημέρα σε εσάς και στην εκλεκτή συντροφιά σας.

   
 • At Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007 1:42:00 μ.μ., Blogger onlysand said…

  Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ, Dr Moshe, τόσο για τα καλά σας λόγια όσο και για την ευγενή παραχώρηση της γνώσης σας - θα αναρτηθεί σήμερα-αύριο στην 'πρώτη' σελίδα, γιατί αξίζει να ΜΗ μένει 'ανεκμετάλευτη'.
  Το 'κακό' είναι, ότι ετοιμάζοντας (μεθ)επόμενο ποστ (αφού θα παρεμβληθεί 'απρογραμμάτιτο', με αφορμή μια συγκλονιστική ταινία), αναζητώ πάλι την ετυμολογία μιας λέξης - παρακαλώ, μη βιαστείτε να σπαταλήσετε τον πολύτιμο χρόνο σας.

   
 • At Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007 3:52:00 μ.μ., Anonymous voula-vouliagmeni said…

  Σας ευχαριστούμε, Dr Moshe, που μοιράζεστε μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις σας!
  Kι εσένα, onlysand, για την - εκτός των άλλων! - αστείρευτη καλαισθησία σου! (Περιμένω με ανυπομονησία το ποστ για την ταινία - δεν ξέρω ποιαν απ' όλες εννοείς!...:)

   
 • At Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2007 2:04:00 π.μ., Blogger Babis said…

  Αγαπητή seesea, βλέπω ότι σου αρέσει το μαύρο πουκάμισο. Εγώ, ως κρητικός, το φοράω κιόλας. Tengo muchas camisas negras. Μήπως θα μπορούσες να μου πεις πως καταφέρνεις και βάζεις μουσική στο blog σου; Θα ήθελα να το κάνω κι έγώ.

   
 • At Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2007 12:33:00 μ.μ., Blogger onlysand said…

  Αγαπητέ Babis, δεν έχεις παρά να κάνεις κλικ στο ερωτηματικούλι "?" που βρίσκεται στο δεξί άκρο της απεικόνισης του τραγουδιού.
  Από κει, θα οδηγηθείς εύκολα στο 'ανέβασμα' (radioblog.com)

   
 • At Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2007 12:38:00 μ.μ., Blogger onlysand said…

  Υπόψη, όμως, ότι το ρεπερτόριό του, δεν περιλαμβάνει παρά... 5-6 ελληνικά...;(
  Υπάρχει ένα άλλο, πιο περίπλοκο - τώρα το επεξεργάζομαι, θέλει δουλείτσα - ρίξε μια ματιά κι εκεί: www.gcast.com

   

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

Και η παλαιότερη (από τις... σωζόμενες!;)

Powered by Blogger

SYNC BLOGS